waarde van je auto

Hoe bepaal je de waarde van je auto?

Wil je je auto verkopen of inruilen? Dan is het verstandig om de waarde van je auto te bepalen. Er zijn veel verschillende factoren van invloed zijn op de hoogte van de autowaarde. Echter, er wordt vaak gesproken over dagwaarde, handelswaarde en cataloguswaarde, maar wat betekenen ze eigenlijk?

Dagwaarde

De dagwaarde van een auto betreft het bedrag dat je auto op dat moment nog waard is. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken deze waarde om de hoogte van de premie en het bedrag dat moet worden uitgekeerd bij schade te bepalen. Wanneer schade aan jouw voertuig door iemand anders veroorzaakt wordt ontvang je de herstelkosten, dagwaarde of nieuwwaarde. De hoogte van deze waarde is afhankelijk van de kilometerstand controle, de leeftijd van de auto, de staat van onderhoud en eventuele accessoires.

Handelswaarde

De handelswaarde van een auto wordt vaak gebruikt bij auto’s die voor een lagere prijs dan normaal bij een dealer of handelaar te koop staan. Deze voertuigen worden zonder afleverbeurt afgeleverd en beschikken meestal over minimale garantie. Het betreft een meeneemprijs. De hoogte van de handelswaarde wordt vaak bepaald doordat ze al wat langer te koop staan of plaats moeten maken voor andere voertuigen.

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde van een voertuig betreft  de Nederlandse verkoopprijs inclusief belasting (BPM) en verwijderingsbijdrage. Doordat de dagwaarde door afschrijving en verouderde technieken flink kan verschillen van de cataloguswaarde, keren de meeste verzekeringen de dagwaarde uit.

Dagwaarde auto bepalen: hoe doe je dat?

Je kunt heel gemakkelijk de dagwaarde van je auto bepalen door online een kentekencheck uit te voeren (zoek simpelweg op waardebepaling auto). Naast een gedetailleerde waarde check, kom je vaak ook het schadeverleden, eigenarenhistorie en de juistheid van de kilometerstand te weten. Een andere simpele manier om achter de waarde van je auto te komen is om naar een tweedehands te koop exemplaar van jou auto te kijken. Tenslotte kun je een bezoek brengen aan een garage of dealer. Deze zal de auto op een aantal punten nalopen, zoals de kilometerstand, de onderhoudsstaat, de leeftijd et cetera, waarna de dagwaarde kan worden bepaald.