inruilwaarde auto

De inruilwaarde: hoe bereken je dat?

Als je je auto wilt inruilen dan ben je benieuwd hoeveel je er nog voor terug krijgt. Gezien het feit dat een dealer blijft zitten met de auto, zal je geen hoge kortingen meer ontvangen. Daarom wil je wel verzekerd zijn van een eerlijke inruilwaarde. Maar hoe wordt de inruilwaarde van een auto eigenlijk berekend?

Verschil inruilwaarde en handelswaarde

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen de inruilwaarde en de handelswaarde te bepalen. De handelswaarde zegt het eigenlijk al: de waarde die de auto in de handel tussen verkopers op zou leveren. Koop je direct een auto bij een dealer zonder garantie en rijklaarmaakkosten, dan spreken we dus van de handelswaarde. De inruilwaarde van een auto is de waarde die je terugkrijgt bij het kopen van een, veelal, nieuwer model. Vaak betreft dit een schatting door de dealer. Bovendien is het bedrag wat je terugkrijgt vaak onderhevig aan de dan geldende vraag en aanbod. Een andere waarde die veel wordt gebruikt is dagwaarde auto. De dagwaarde auto berekenen is handig bij het afsluiten van een autoverzekering.

De inruilwaarde berekenen

Je kunt de inruilwaarde laten berekenen door een zogenaamde inruilcalculator. Deze berekent aan de hand van een aantal factoren, zoals de leeftijd en de kilometerstand, hoeveel de auto bij inruil waard zou moeten zijn. Tevens kun je de auto taxeren via het kenteken, echter wordt de inruilwaarde door bedrijven berekend op basis van een aantal factoren. Leeftijd en kilometerstand zijn belangrijke factoren die voor een groot deel de inruilwaarde bepalen. Klopt de kilometerstand? Beschikt de auto over de Nationale AutoPas (NAP)? Ook de motorinhoud, het gewicht en accessoires zijn van invloed op de inruilwaarde. Kun je er bijvoorbeeld een caravan mee trekken? Is de auto bovengemiddeld zwaar (i.v.m. de hoogte van de premie)? Tenslotte is de gepleegde onderhoud van groot belang voor de inruilwaardebepaling. Als er bijvoorbeeld aantoonbaar kan worden gemaakt dat een auto onderhoud heeft gehad, dan zal dit de inruilwaarde positief beïnvloeden.